Junts segueix el camí del 12-M i guanya un altre cop a Artés

Junts guanya les europees a Artés amb 555 vots, seguit d'ERC i PSC

politica

10/6/2024 - 9.13 | Actualitzat 10/6/2024 - 19.22

Vist 209 vegades

Redacció Lluc Not

Instantània del col·legi electoral de Cal Sitges. Foto: Creus.

Junts, que es presentava sota la marca Lliures per Europa, va endur-se ahir la victòria al municipi artesenc tot i una forta davallada de vots (perdent-ne més de 860). En segon lloc, Esquerra Republicana (413 vots) va aconseguir mantenir el tipus davant els 321 sufragis dels socialistes, capgirant així les posicions respecte a les autonòmiques.

Resultats de les eleccions europees a Artés. Gràfic: TVA.

A escala catalana, els socialistes van vèncer per tercer cop consecutiu en un any (municipals, autonòmiques i ara, europees), però van quedar en segona posició a Espanya, frec a frec amb el Partit Popular.

Participació en caiguda lliure

La participació, tant en àmbit municipal com català, va continuar a la baixa i a Artés, va marcar un resultat menor que 2019 (48,15%), quedant-se en un 39,61%.

Comparativa de resultats (2024-2019)

En comparar resultats, s'escenifica l'efecte negatiu de l'abstenció per a les forces del bloc independentista, amb Junts mantenint la posició tot i l'esmentada davallada. Pel que fa als resultats generals, les forces processistes van perdre gairebé 1 milió de sufragis respecte fa un any.

Comparativa de resultats entre eleccions europees a Artés. Gràfic: TVA.

D'altra banda, de la mateixa forma que ha succeït a Catalunya i va succeir el 12-M, la dreta guanya pes dins el panorama polític en detriment de les forces més d'esquerra i també, de les liberals.