Una plataforma reclama mesures per protegir la Riera Malrubí
L'associació, formada per veïns descontents, denuncia una mala gestió de l'aigua de la riera
6/9/2024 - 17.55 | Actualitzat 6/9/2024 - 18.06
Vist 201 vegades
En el decurs dels darrers quatre anys, els veïns de l’entorn de la Riera de Malrubí, pertanyents a diversos municipis bagencs i moianesos (d'entre ells, Artés), han vist com les fonts i els trams de la riera de les quals bevien, regaven i alimentaven els seus petits ramats s’han anat assecant de forma exponencial.
Aquest procés s'ha accelerat els últims estius i ara per ara, encara no s'ha eixugat el 100% del recorregut, però és una opció que no es descarta si no s'apliquen solucions immediates.
La Riera de Malrubí consta de diferents aportacions d'aigua, essent la principal el Torrent de Rodors, situat a Moià, el qual aporta gairebé la totalitat del cabal de la riera. És per això que històricament s'ha definit com el seu lloc de naixement.
L'origen de la problemàtica
En defensa de la riera, ha sorgit una associació, conformada per un seguit de veïns molestos, amb el nom de “Plataforma de Defensa de la Riera de Malrubí”. Des de l'associació es creu que, a banda dels evidents estralls del canvi climàtic i la recent sequera, la mala gestió de les aigües que alimenten el canal, està afectant considerablement la pèrdua del cabal.
Ens expliquen el següent: “El Moianès és i ha sigut històricament una terra de secà. Tenint en compte aquest fet, i enmig de tot aquest procés que estem vivint de canvi climàtic, no s’entén com l’ACA autoritza una concessió d’ús d’aigua privada tan important i destacada al territori per a transformar unes terres de secà en regadiu de blat de moro (un dels tipus de cultius més intensius en necessitat d'aigua).”
“Aquesta concessió permet extreure grans quantitats d’aigua de pous subterranis situats a la zona dels aqüífers de capçalera de la conca de la Riera de Malrubí, essent aquesta quantitat en m³/dia equivalent al consum d’aigua d’un poble com Moià durant el període estival, causant un impacte negatiu desproporcionat a tota la riera.”
“Es fa palès que l’ACA no ha mesurat bé els permisos atorgats i no n’està aplicant una regulació coherent segons les condicions externes de cada moment. Entrant en xifres, aproximadament unes 32 ha existents de regadiu per aspersió de blat de moro, poden arribar a significar un consum d’entre 1.450 m³/dia i 1.950 m³/dia.”
Les demandes de la Plataforma
La Plataforma es crea doncs per tal de canalitzar totes aquestes de reivindicacions juntament amb l'ACA i l'Administració en general. Fa ja tres estius que se'ls hi traslladen.
L'ACA té atorgades diverses concessions a masies de tota la conca de Malrubí, com per exemple les de la Comunitat de Regants d'Horta d'Artés (amb 120 propietaris i 160 horts), les quals la majoria no disposen ja d'aigua.
Des de la Plataforma demanen que es garanteixi un cabal mínim per a mantenir i preservar la fauna i la flora salvatge, així com les masies situades al llarg del seu curs, preservant així tot el conjunt de petits ramaders i agricultors que mantenen el territori.