Detingut un empresari artesenc per vendre fars robats

El propietari de l'artesenca Recambios Xenon, ha sigut detingut arran d'unes investigacions de la Guardia Civil que van culminar a finals de febrer

societat

4/4/2024 - 19.52 | Actualitzat 5/4/2024 - 8.57

Vist 679 vegades

Redacció Jep Oliveras

Actuació del febrer a l'empresa Recambios Xenon. Font: Guàrdia Civil

A finals d’aquest mes de febrer, la Guàrdia Civil ha culminat una investigació al nostre municipi, en què el propietari de l'empresa Recambios Xenon ha resultat detingut i acusat de ser integrant d'una entitat criminal dedicada al robatori de fars de vehicles.

En l'última actuació de la Guàrdia Civil aquest mes de febrer, s’ha pogut recuperar material valorat en més de tres-cents mil euros i a part, s'han intervingut diverses terminals de telefonia mòbil i equips informàtics de l’empresa.

L'operatiu va iniciar l’any 2022, quan els principals integrants d'una empresa multinacional dedicada al sector del motor, actualment ubicada a Martos, Jaén, va comunicar a la Guàrdia Civil que detectaven irregularitats en la fabricació i distribució de material.

Aquest fet va comportar el començament d'una investigació de part de les autoritats que van declarar que un dels treballadors de la mateixa fàbrica desenrotllava tasques de manipulació i aprofitava el transport a l'interior de les instal·lacions per fer parades que no eren necessàries.

Això va fer que la Guàrdia Civil inicies una vigilància i seguiment que en el mes de gener de 2023, va actuar per detenir dos treballadors de la fàbrica de Martos quan carregaven quatre palets de fars en un camió que haurien pogut llogar.

Gràcies a aquesta actuació, la Guàrdia Civil va identificar el propietari de l'empresa Recambios Xenon, que mantenia contactes amb aquests suspectes de Jaén.

El propietari de la fàbrica artesenca aconseguia el material de manera diària, provenint-se de diversos tipus de fars, marques i models que ell mateix demanava. Tot seguit, els integrants del grup criminal plantejaven la càrrega del transport aprofitant els torns de treball en què hi havia menys treballadors.

Una vegada el material fora de la fàbrica, es guardava en una nau apartada que actualment és propietat d'un dels integrats de l'organització. El següent pas era que un dels reposables de l'empresa d'Artés viatjava fins a la ciutat andalusa amb un vehicle de lloguer per poder tornar amb material defectuós a la població bagenca.

En el pas del pagament, es feia de forma metàl·lica i anava d'Artés fins a Martos amagat dins el material fraudulent. Segons altres investigacions, alguns membres de l'organització també falsificaven documents mercantils d'una població andalusa relacionada amb la multinacional.

En el mes de febrer, la Guàrdia Civil va fer diversos registres a l'empresa artesenca, on van detenir-ne al propietari.

A part d'aquest, també van quedar detinguts sis altres membres als quals se'ls imputa tres delictes com són falsedat documental, frau continuat i organització criminal.